Lengte: 20 cm.

Verspreiding: Rusland ten oosten van de Kaspische Zee, en van Iran tot Pakistan.

Natuurlijke leefomgeving: open, droge zand- en leembodems met karstverschijnselen, lage begroeing, veel zon en veilige holen in de grond.

Huisvesting: binnen- en buitenverblijf. Temperatuur tot 26 graden overdag, 's nachts rond de 18 graden. Relatieve gemakkelijke soort om in gevangenschap te houden op voorwaarde dat het dier een zeer droge ondergrond heeft waarin het gemakkelijk holletjes kan maken. In een te koude of vochtige omgeving zullen ze wel snel dodelijke infecties aan de huid, schild en ademhalingswegen opdoen.

Voer: plantaardig eten zoals bladeren, gras, (on)kruiden, in de herfst ook hooi. Steeds van een bakje vers water voorzien.

Bijzondere kenmerken: aan elke poot slechts vier tenen, pantser is bijna rond, houdt soms een zomerrust. 

Winterslaap: sommige varianten uit bepaalde gebieden houden geen winterslaap.

Overdag actief: ja.

Wettelijk beschermd: ja.