Lengte: 15 cm.

Verspreiding: Verenigde Staten, tussen de westelijke zijrivieren van de Mississipi, niet in de bergen.

Natuurlijke leefomgeving: graslanden op vruchtbare, halfdroge bodems met struikgewas, in de buurt van water, veilige holen in de grond.

Huisvesting: binnen- en buitenverblijf. Temperatuur tot 28 graden overdag, 's nachts rond de 18 graden. Ligt 's morgens en 's avonds graag in de zon.

Gedrag: kruipt overdag weg in zijn hol.

Voer: dierlijk voedsel, vlees, slakken, groene (on)kruiden en paddestoelen.

Bijzondere kenmerken: het pantser kan als een doos gesloten worden door een dwarsscharnier aan het buikschild. De oogiris is bij het mannetje roodbruin en het vrouwtje geelwit.

Winterslaap: ja.

Overdag actief: nee, actief in de schemering.

Wettelijk beschermd: ja.