Anatomie in het kort

Schild

Het schild bestaat uit specifiek gevormde hoornplaten. Daartussen liggen de aansluitings- en pijngevoelige groeizones, deze worden gedragen door het pantser dat uit "huidbeenderplaten" gevormd is.

Schubben

Naar buitenstaande stevige kegelschubben (duidelijk zichtbaar bij de voorpoten) die bij het intrekken van de ledematen voor een volledige bescherming van de schildpad zorgen.
Het dier kan vlot bewegen omdat de resterende huid elastisch is en bedekt met kleinere schubben.

Klauwen

Een schildpad heeft stevige klauwen waardoor deze goed kan klimmen en graven. De voetzolen bevatten gevoelscellen die de juiste bodemtemperatuur opsporen.

Ogen

Landschildpadden zouden heel scherp kunnen zien in de verte en kleine voorwerpen op 10 meter afstand herkennen (persoonlijk heb ik daar mijn twijfels over). Ze kunnen ook kleuren onderscheiden.

Oren

Achter de ogen bevinden zich de trommelvliezen en deze zijn meestal bedekt met huid. Het gehoor is niet sterk ontwikkeld, lagere tonen kunnen ze het best waarnemen. Trillingen, zoals voetstappen, worden via het schild waargenomen.

Neus

De gevoelige en goed ontwikkelde neus is een prima orgaan bij het zoeken naar voedsel of een partner. De kop en de neus zijn voorzien van temperatuursensoren.

 

icon schildpad

Moorselandschildpad.be
Copyright © 2012 - 2023 
All Rights Reserved